• Bahasa Malaysia
  • English

Projek Light 

Projek Light merupakan sebuah inisiatif lanjutan daripada program Art In The City dengan kerjasama Think City untuk menghidupkan bandar dengan seni awam dan persembahan di bandar-bandar terpilih. Program ini dijadualkan untuk berlangsung dengan pemasangan seni awam dan persembahan yang telah dikurasi di enam lokasi:

Kuala Lumpur

Dimana? The Godown, Kuala Lumpur, sebuah ruang seni yang terletak di tengah bandaraya di Lorong Ampang. Ruang ini terdiri daripada dua buah bangunan yang berbeza. Dewan Utamanya ialah sebuah ‘gudang’ yang mempunyai sejarah lebih dari 100 tahun dan juga mempunyai ruang terbuka, direka oleh seorang arkitek yang terkemuka iaitu Ling Hao dari sebuah firma arkitek di Singapura, Linghao Architects. Program ini juga disokong oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk menyambut initiatif seni awam di pusat bandaraya.

Projek apa? Satu ruang letusan bintang sedang mengalami pembentukan bintang dengan jumlah yang mengagumkan. Fenomena ini dirangsangkan dengan pergaulan unsur-unsur dan gas sekelilingnya, selanjutnya menghasilkan cahaya letusan bintang bercapah. The STAR/KL membela perkembangan Star - dengan menyeluruh, dinamik dan melangkaui bangunan hosnya.

Siapakah Artis? Lahir pada 1988, Jun Ong (Instagram @junihaoni) ialah seorang artis berfokus kepada medium cahaya yang bergiat di Kuala Lumpur. Karya beliau, ‘Star’ - sebuah instalasi cahaya setinggi 5 tingkat telah dicalonkan untuk Seni Ruang Terbaik Dunia di Bienalle Seni Bina Media (2016) di Sydney. Beliau terlibat dalam banyak festival seni utama dunia seperti iLight Marina Bay Singapore (2016), Live the City Festival Bangkok (2016) dan Art Central Hong Kong (2018). Dilatih dalam senibina, beliau sentiasa melihat kepada manipulasi cahaya buatan yang dapat memberi kesan kepada pengalaman terhadap ruang yang terbina. Beliau berkolaborasi dengan pengatur cara (programmer), artis video, perancang bandar dan jurutera dalam hasil-hasil karya beliau.

Alamat The Godown KL, 7, 11, Jalan Ampang, 50250 Kuala Lumpur

Penang

Dimana? Padang Dato Haji Ahmad Badawi, Butterworth terletak di sebelah Dewan Dato Haji Ahmad Badawi di Jalan Bagan Luar dan diurus oleh Majlis Bandaraya Seberang Perai. Padang tersebut merupakan sebuah tapak popular di mana pelbagai acara awam terkenal pernah dilangsungkan, berhampiran dengan Butterworth Art Walk.

Projek apa? The Arc diilhamkan berdasarkan sejarah Selat Penang yang pernah berkhidmat sebagai laluan pengangkutan yang penting untuk perkapalan dan pengkalan di Pulau Pinang. Karya ini dihasilkan dengan struktur melengkung dengan ketinggian dan keluasan sepanjang 8m yang bakal menyalakan padang, di samping menjadi pentas bagi program yang bakal berlangsung di tapak.

Siapakah artis? Zaini Zainul adalah pengarah urusan Zart Eventive. Sebagai seorang arkitek, pencinta seni, kolektor seni, pengarca dan pelukis, beliau sangat berminat dalam senilukis dan seni bina namun kini menumpukan minatnya ke meperkukuhkan perpaduan dalam komuniti kampung halamannya, Butterworth, Pulau Pinang dengan program dan acara berkaitan seni.

Alamat Padang Dato Haji Ahmad Badawi, Jalan Kampung Gajah, Bagan Luar, 12100 Butterworth, Pulau Pinang

Facebook The ARC, Butterworth, Penang

Ipoh

Dimana? Taman Medan Selara Dato Tahwil Azhar, Ipoh merupakan sebuah mercu tanda di kota Ipoh dan diurus oleh Majlis Bandaraya Ipoh. Dataran terbuka itu adalah tapak sebuah menara jam bersejarah serta medan selera popular yang mengandungi 50 gerai makanan yang menjual pelbagai juadah kegemaran. Taman ini terletak di Jalan Raja Musa Aziz bersebelahan jalan pasar malam yang digelar ‘Gerbang Malam’ dan merupakan lokasi nostalgik bagi penduduk Ipoh sejak pembinaannya pada zaman 70an.

Projek apa? Pride #3 merupakan kesinambungan Projek ‘Pride of the Portrait’ yang telah dimulakan oleh artis sejak tahun 2010. Arca kaca akan dihiasi dengan pancaran gambaran warisan, termasuk seni binaan pintu, tingkap dan motif traditional. Artis berharap menerusi arca ini dapat menceriakan kawasan ini dan berinteraksi dengan para pengunjung. Artis juga berpendapat cahaya melambangkan elemen yang dapat memberi panduan kepada segala kehidupan untuk kembali ke kediaman mereka.

Siapakah artis? Liu Cheng Hua dilahirkan di Taiping, Perak pada tahun 1985 dan telah menerima Ijazah Sarjana Seni dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak. Beliau telah aktif dalam persada seni Malaysia untuk lebih dari 14 tahun. Beliau mula menghasilkan karya seni cahaya pada tahun 2008.

Alamat Taman Medan Selera Dato Tahwil Azhar, Jalan Raja Musa Aziz, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Perak

Facebook The Light Project – IPOH

Melaka

Dimana? Jelas kelihatan dari Jalan Melaka Sentral, Taman SDG, Melaka terletak di tebing Sungai Melaka dan dikelilingi dengan kawasan perumahan dan perniagaan. Program ini turut disokong oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah untuk menghidupkan Sungai Melaka.

Projek apa? River Lights terdiri daripada pemasangan seni arca interaktif dan program jangkauan pelbagai seni yang diilhamkan oleh Sungai Melaka, berteraskan air sebagai sumber kehidupan, dan perhubungan. Ia merujuk kepada sejarah sosial Melaka secara kolektif dan bagaimana kisah itu diadun dalam setiap kisah secara peribadi.

Siapakah Artis?

Alexdrina Chong merupakan pengasas Social Collaboration iaitu satu kolektif pelbagai disiplin yang mempunyai misi untuk menyokong kerja sosial melalui inovasi, reka bentuk dan komunikasi.

Suzy Sulaiman ialah artis pemasangan, pereka dan kurator serta pakar dalam ekspresi kontemporari seni dalam medium campuran. Beliau telah menerima pelbagai anuegerah dalam bidang seni di Malaysia dan luar negara.

Yeoh Ee-Leng is an architect dedicated to environmentally sustainable and socially-responsible design, especially in healthcare and urban-transit projects, and heritage craftsmanship.

Alamat SDG Park, Jalan PMS 1, Plaza Melaka Sentral, 75400 Melaka
Laman Web Facebook River Lights Melaka Instagram @riverlights_melaka

Batu Pahat

Dimana? Tapak karya ini merupakan sebuah kawasan berbumbung di Jalan Abu Bakar yang diuruskan oleh Majlis Perbandaran Batu Pahat. Sebelum disesuaikan, tapak itu merupakan sebuah perhentian bas di sebelah Menara MPBP.

Projek apa? Projek yang berunsurkan cahaya ini membawa karya berbentuk Seni Awam yang bertemakan pemulihan dalam menjalani hidup menempuhi pandemik. Digelar ‘Alir Cahaya’, di mana alir bermaksud bergerak berterusan, serta gambaran tentang tenaga bersifat seperti sungai yang mengalir dan juga arus elektrik. Manakala unsur cahaya pula, bersifat menerangkan, memberi kehangatan dan membuat kita merasa selamat.

Siapakah artis?

Hariz Ahmad: Mahir dalam karya Realisme, Hariz menjadikan figura dan alam semulajadi sebagai subjek utama dalam karyanya. Tidak hanya di kanvas, Hariz juga mahir dalam lukisan mural dan anda boleh lihat hasil karyanya di beberapa lokasi di sekitar Johor.

Farhan Halim: Farhan sering mengilhamkan ruang dan bangunan terbiar dalam karyanya di mana beliau menemui kepuasan dalam membangunkan elemen- elemen pembinaan yang wujud di ruang yang dirasakan dekat dengan masyarakat. Beliau juga memastikan pemilihan bentuk adalah penting bagi memberi nilai yang baik kepada orang awam.

Jaie Ramli: Jaie gemar mengabadikan hampir semua perkara dengan aktiviti melakar kerana dengan melakar, ia dapat menterjemah perkataan dan emosi ke dalam bentuk visual. Karya Jaie lebih menjurus ke arah ilustrasi digital dan grafik untuk reka bentuk logo, pengiklanan, penerbitan, dan reka bentuk pembungkusan.

Aisyah Baharuddin: Karya Aisyah banyak menggunakan pendekatan dan eksperimen yang unik, mempersoal dan menimbulkan persoalan. Pengolahan karya beliau adalah dalam pelbagai bentuk seperti lukisan media campuran, pemasangan seni hidup, seni persembahan, dan juga seni jalanan.

Alamat Jalan Abu Bakar, 83000 Batu Pahat, Johor
Facebook Alir Cahaya

Kuching

Dimana? Traffic Garden, Kenyalang Park di Kuching diuruskan oleh Majis Bandaraya Kuching Selatan. Taman ini terletak berhampiran dengan kawasan perumahan iaitu salah sebuah Program Perumahan Rakyat (PPR) komuniti pertama di Kuching.

Projek apa? Konsep Reben Pelangi atau ‘Rainbow Ribbon’ mengambil insipirasi daripada kempen kesedaran sosial bersiri yang menggunakan simbol reben berlainan warna. Bagi menunjukkan semangat hormat-menghormati, kepelbagaiaan dan perpaduan, kami meletakkan bentuk geometri seakan-akan reben di simpang pertemuan antara pembangunan sedia ada dan baharu Traffic Garden.

Siapakah artis?

Wendy Teo adalah arkitek berdaftar ARB/ RIBA (UK) dan pengasas Borneo Laboratory, sebuah praktis pelbagai disiplin yang berpusat di Borneo, Malaysia. Dalam penyelidikan dan hala tuju pedagogi Teo, beliau dan pasukannya menumpukan fokus kepada pembenaman pada membenamkan dialog sosial-budaya dalam menginovasikan seni bina. Pada tahun 2018, beliau telah dicalonkan oleh British Council sebagai felo ‘Woman of the Future’ di bahagian Tenggara anjuran kumpulan AVIVA.

Tham Chung Seng ialah seorang pengurus acara yang berpengalaman dalam industri pengurusan acara komersial dan seni selama 10 tahun di Malaysia dan juga China. Antara acara yang pernah beliau terlibat adalah seperti ‘Tmall Double 11 Opening Extravaganza 2019’ di Shanghai, ‘Under Armour China Tour 2019’ bersama Stephen Curry, George Town Festival dan Rainforest Fringe Festival 2017 & 2018. Beliau telah bekerjsama dengan Borneo Laboratory sebagai pengurus projek bebas sejak 2018.

Alamat Traffic Garden, Kenyalang Park, Jalan Datuk Bandar 2, Traffic Garden, 93300 Kuching, Sarawak
Laman Web borneoartcollective.org

The Light Project

The Light Project is an extension of CENDANA’s yearly marquee event, Art In The City, in collaboration with Think City to light up cities with public art and performances curated to take place in selected locations nationwide, including:

Kuala Lumpur

Where? The Godown, Kuala Lumpur is an arts space located in the centre of the city, tucked away and nestled within Lorong Ampang. The space consists of two contrasting buildings, the Main Hall which was a ‘gudang’ (warehouse) with a history of over 100 years and a semi open-air building, designed by award winning architect, Ling Hao of Singaporean architecture firm, Linghao Architects. This programme is also supported by Dewan Bandaraya Kuala Lumpur to celebrate public art initiatives in the city centre.

What? A starburst region of space that is undergoing a large amount of star formation. It is a phenomenon encouraged by the amalgamation of surrounding elements and gases, creating diverging rays of light starbursts of colour. The STAR/KL encapsulates the next growth of the Star – all encompassing, dynamic and an outreach way beyond its host building.

Who? Born in 1988, Jun Ong (Instagram @junihaoni) is a Kuala Lumpur-based light artist. His work ‘Star’ - a five-storey light installation in Penang was nominated for World's Best in Spatial Art at the Media Architecture Biennale (2016) in Sydney. He has shown at major art festivals like iLight Marina Bay Singapore (2016), Live the City Festival Bangkok (2016) and Art Central Hong Kong (2018). Trained in architecture, he constantly looks at how the manipulation of artificial light could affect the way we experience the built form. He has collaborated with programmers, video artists, urban planners and engineers in his multi-scaled works.

Address The Godown KL, 7, 11, Jalan Ampang, 50250 Kuala Lumpur

Penang

Where? Padang Dato Haji Ahmad Badawi, Butterworth is next to Dewan Dato Haji Ahmad Badawi located at Jalan Bagan Luar and managed by Majlis Bandaraya Seberang Perai. The field is a popular location for public events and is within walking distance to the Butterworth Art Walk.

What? THE ARC is based on the story of the Penang Strait - which over history has provided deepwater passage for many ships and vessels to the Port of Penang in Butterworth. The installation consists of a lit curved structure about 8 meters in height and width that lights up the padang as part of the public art in Butterworth, while doubling as a backdrop/stage for the various performances and programmes planned.

Who? Zaini Zainul is the managing director of Zart Eventive. As an architect, art lover, art collector, sculptor and painter, he has many interests in art and architecture though his current passion is on strengthening unity within the community of his hometown, Butterworth, Penang through art-related programmes and events.

Address Padang Dato Haji Ahmad Badawi, Jalan Kampung Gajah, Bagan Luar, 12100 Butterworth, Pulau Pinang

Facebook The ARC, Butterworth, Penang

Ipoh

Where? Taman Medan Selera Dato Tahwil Azhar, Ipoh is an open square marked with a historic clock tower in its centre and managed by Majlis Bandaraya Ipoh. It contains by a popular food court filled with 50 food stalls selling a variety of local favourites.

Located at Jalan Raja Musa Aziz next to the bustling night market street named ‘Gerbang Malam’, it has been a place full of Ipoh folks’ memories since its establishment in the 70s.

What? Pride #3 is the continuity of the ‘Pride of the Portrait’ series that the artist started in 2010. The glass bricks pillar is projected with images of classic door and window frame designs, layered with traditional motifs. The Pride #3 piece aims not only to provide cheer to the space but to allow audiences to engage in the meaning of the piece. For the artist, light is the magic that attracts all living organisms and enables them to find.

Who? Liu Cheng Hua was born in Taiping, Perak in 1985 and obtained his Master’s Degree in Art from Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak. Liu has been actively involved in the Malaysian art scene for more than 14 years. He started his first lighting-based artwork in 2008

Address Taman Medan Selera Dato Tahwil Azhar, Jalan Raja Musa Aziz, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Perak

Facebook The Light Project – IPOH

Melaka

Where? Highly visible from Jalan Melaka Sentral, SDG Park Melaka is located at Sungai Melaka’s riverbank and is surrounded by a residential and commercial area. This project is also supported by Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah to activate the Sungai Melaka riverfront.

What? RIVER LIGHTS comprises an interactive sculptural art installation and a multi-art outreach program inspired by the Melaka River, as a source of lifegiving water, provision, and connection. It draws upon the collective social history of Melaka and how that story weaves into each personal story.

Who?

Alexdrina Chong is the founder of Social Collaboration, a multi-disciplinary collective with a mission to support social mission work through innovation, design and communication.

Suzy Sulaiman is an award-winning installation artist, designer, and curator, who specialises in contemporary expressions of art in mixed mediums, and has received accolades at numerous arts events in Malaysia and abroad.

Yeoh Ee-Leng is an architect dedicated to environmentally sustainable and socially-responsible design, especially in healthcare and urban-transit projects, and heritage craftsmanship.

Adress SDG Park, Jalan PMS 1, Plaza Melaka Sentral, 75400 Melaka
Facebook River Lights Melaka Instagram @riverlights_melaka

Batu Pahat

Where? The Batu Pahat site is a roofed area located at Jalan Abu Bakar and is managed by Majlis Perbandaran Batu Pahat. It was a bus stop before it was converted into a covered square next to MPBP Tower.

What? This light-themed project, aimed as a form of public art, tells the story of recovery in the midst of living with a pandemic. ‘Alir Cahaya’ with ‘alir’ symbolising continuing with life and forward movement, also reflects the flow of current in a river or the electric current within a circuit. Meanwhile the element of ‘light’ symbolises enlightenment that can illuminate our thoughts and bring us a sense of warmth and security.

Who?

Hariz Ahmad: Skilled in Realism, Hariz uses figures and nature as the main subjects for his artwork. Not only working with canvas, Hariz is also skilled in mural painting, and you can find his artwork in a few places around Johor.

Farhan Halim: Farhan is inspired by abandoned spaces and buildings for his artwork, where he finds satisfaction in developing the construction elements that exist in the areas that he thinks are dear to the community. to the community. He always ensures that his design choices when it comes to shape and form will represent good values to the public.

Jaie Ramlee: Jaie likes to capture almost anything by sketching as it translates words and emotion into visuals. Her artwork is mainly in the form of digital illustration and graphics for logo design, advertising, publishing, and packaging design.

Aisyah Baharuddin: Aisyah’s work uses numerous unique approaches and experiments, questioning and raising questions. The processing of her work is in various forms such as mixed media painting, living art installation, performing art, and even street art.

Address Jalan Abu Bakar, 83000 Batu Pahat, Johor
Facebook Alir Cahaya

Kuching

Where? Traffic Garden, Kenyalang Park in Kuching is managed by Majlis Bandaraya Kuching Selatan. It is located near a residential area, one of Kuching’s first People’s Housing Projects (PPR).

What? The concept of the Rainbow Ribbon is inspired by a series of social awareness campaigns represented by the symbol of the Ribbon with different colours. As the spirit of respect, diversity and unity is what we wish to represent with this installation, we have incorporated ribbon like geometry sit at the junction where existing and new developments of the Traffic Garden meet.

Who?

Wendy Teo is an ARB/RIBA (UK) Chartered Architect and founder of Borneo Laboratory, a multidisciplinary practice based in Borneo Malaysia. In Teo’s research and pedagogical direction, she and her team focus on embedding social-culture dialogue in forming architectural innovation. Teo was nominated by the British Council as a fellow in the 2018 ‘Woman of the Future’ South East chapter organised by AVIVA group.

Tham Chung Seng is an event manager with 10 years of experience in the commercial and arts events management industry in both Malaysia and China. Some of the notable events under his belt include Tmall Double 11 Opening Extravaganza 2019 in Shanghai, Under Armour China Tour 2019 with Stephen Curry, Georgetown Festival & Rainforest Fringe Festival 2017 & 2018. Tham has been in close collaboration with Borneo Laboratory as a freelance Project Manager since 2018.

Address Traffic Garden, Kenyalang Park, Jalan Datuk Bandar 2, Traffic Garden, 93300 Kuching, Sarawak
Website borneoartcollective.org

Tarikh/DateNov 2021-Mac 2022
Jam/TimeSetiap malam/Every night
Lokasi/VenueKuala Lumpur, Butterworth, Ipoh, Melaka City, Batu Pahat, Kuching
Harga/PricingPercuma/Free
Related Programmes
CENDANA Logo- Coloured

About BASKL

BASKL is Bandar Aktiviti Seni Kuala Lumpur, a space created by the Cultural Economy Development Agency, or CENDANA, to help nurture the city's arts and culture ecosystem, and encourage locals and visitors alike to learn more about and savour the melting pot of art, music, craft and performing arts that pervades this beautiful city and beyond.

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites