MACP menghargai pencapaian pengkarya muzik di Anugerah MACP 2023

MACP meraikan karya- karya Ahlinya dengan penganjuran Anugerah MACP 2023 yang ke-34 yang telah diadakan dengan jayanya dan diraikan oleh lebih 400 orang jemputan bertempat di Hotel Intercontinental Kuala Lumpur.

Seperti tahun-tahun sebelumnya acara ini sentiasa dinanti-kerana ianya merupakan acara tahunan yang memberi pengiktirafan lagu-lagu terbaik dari  pencipta tanah air yang terdiri daripada penulis lirik, komposer dan syarikat penerbit secara tidak langsung mengiktiraf sumbangan mereka yang tidak boleh dilupakan kepada industri muzik Malaysia.

Antara kategori yang dipertandingkan adalah  Persembahan Lagu  Melayu, Inggeris, Cina dan Tamil Terbanyak dan lain- lain.

Pada tahun ini MACP mengiktiraf Allahyarham Zul Adnan Mohamad Razali, atau nama penanya J S Kevin yang sentiasa memberikan kesan terutamanya penggemar muzik Rock tanah air.  Lagu beliau sentiasa menjadi playlist setiap penggemar muzik Rock dengan lagulagu seperti “Misteri Mimpi Syakila”, Potret Monalisa, C.I.N.T.A.

Anugerah MACP 2023 kali ini mengangkat anak muda yang berasal dari Sekinchan, Selangor Muhammad Reedzwan sebagai Komposer Muda Berpotensi. Perjalanan muziknya yang bermula dengan berkongsi lagu-lagu cover di Instagram berhasil dengan pelancaran single sulungnya, “Cinta Pandang Pertama,” di bawah Rusa Muzik Marketing. Video muzik ini mencapai lebih 29 juta tontonan di YouTube, menunjukkan bakatnya dalam berkarya semakin diterima oleh pendengar.

Berbeza dari tahun sebelum-sebelumnya, edisi kali ini turut memperkenalkan Anugerah Karya Muzik Terbaik dalam TikTok, sebuah inisiatif pertama kali disampaikan oleh TikTok sendiri. Penghargaan ini menyoroti impak transformasi platform digital tersebut terhadap penggunaan muzik.

Di samping itu, MACP mengakui cabaran serta peluang yang timbul susulan percambahan teknologi yang pesat. Mengenali peningkatan Kecerdasan Buatan (AI) sebagai berdaya saing penting dalam menghasilkan muzik berkualiti tinggi, MACP juga menekankan kepentingan pencipta muzik untuk merangkul mekanisme baru dalam memanfaatkan hasil kreatif mereka sambil memastikan pengagihan royalti yang adil.

Menyentuh mengenai perkembangan ini, Pengerusi MACP yang juga pemenang anugerah Pendapatan Dengan Pendapatan Tertinggi malam itu, Dato’ M Nasir, menyeru pengkarya muzik agar lebih berwaspada dan proaktif dalam menyesuaikan diri dengan landskap baru dalam dunia penciptaan muzik. Platform digital, selain membawa cabaran, juga telah membuka peluang baru untuk menjana pendapatan, mendesak industri untuk menyahut perubahan teknologi dengan hati terbuka.

Sehubungan dengan itu, MACP mengakui TikTok sebagai platform yang mampu mengubah cara pendengar menikmati muzik. Sam Wong, Ketua Lesen dan Rakan Kongsi, APAC daripada ByteDance, menyatakan “TikTok sedang mengubah cara orang menikmati muzik. Ia telah menjadi peneraju bagi penemuan muzik dan interaksi, menyediakan platform segar bagi penulis lagu dan artis yang sudah mapan dan yang sedang berkembang untuk mencapai peminat baru. Kami berharap untuk terus menyokong industri muzik dan pihak berkepentingan.”

Anugerah MACP 2023 merupakan satu komitmen MACP dalam memberi sokongan kepada ekosistem muzik dan para ahlinya untuk terus maju dalam industri muzik tanah air yang dinamik.

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites