Buat peminat dan penggiat seni kulinari, Culinaire Malaysia 2023 bermula hari ini

Oleh NABILA AZLAN

Culinaire Malaysia 2023 (CM2023) kembali pada tahun ini selaku tuan rumah kepada lebih 1000 peserta dari 11 negara yang terdiri daripada tukang masak, pelayan bar, kakitangan industri F&B, pelajar masakan dan para perantis! Pada tahun ke-16 ini, acara ini akan melibatkan penyertaan negara-negara seperti Azerbajian, Korea Selatan, Filipina, Taiwan, Thailand, Brunei, India, Pakistan dan banyak lagi!

Pertandingan masakan yang terkemuka di rantau Asia Tenggara ini dibawakan oleh Malaysian Association of Hotels (MAH) dengan kerjasama erat Informa Markets, Professional Culinaire Association of Malaysia (CA) dan juga The Malaysian Food and Beverage Executives Association (M.F.B.E.A.). Buat pengetahuan pembaca, acara antarabangsa ini memegang pengiktirafan World Association of Chefs Societies (Worldchefs) dan International Food and Beverages Association (IFBA).

Sinonim dengan prestij CM2023 yang mengekalkan piawaian yang ketat, lebih 100 cef terkenal dari dunia masakan dan minuman antarabangsa telah dijemput untuk menjadi sebahagian daripada Panel Hakim. Mereka akan mengadili 37 kategori acara seperti persembahan seni kulinari, patisseri, masakan panas, pertandingan artistik, pemotongan daging serta seni kopi sekaligus memberi laluan kepada 34 buah anugerah kesemuanya.

Menurut Presiden Malaysian Association of Hotels (MAH), “Culinaire Malaysia secara konsisten berkhidmat sebagai platform untuk mempamerkan spektrum kulinari dan kesenian Makanan & Minuman. Ia juga platform untuk menonjolkan bakat baharu muncul daripada institusi profesional, pertubuhan industri dan sekolah masakan. Culinaire Malaysia memegang warisan yang membanggakan untuk menemui, memupuk dan memotivasikan bintang yang semakin meningkat dalam dunia masakan.”

Sesuai dengan fokus CM2023 menuju kelestarian, Forum Pengurusan Makanan & Sisa (Food & Waste Management), akan turut berlangsung di Future Hub Stage, Dewan 7 pada 21 September 2023. Selaras dengan tumpuan CM2023 terhadap kemampanan, forum itu, yang dianjurkan dalam dua sesi, akan menyelidiki strategi dan teknologi untuk meminimumkan sisa makanan dan menggalakkan amalan kelestarian.

“Edisi Culinaire Malaysia tahun ini memberi penekanan yang lebih besar kepada kelestarian sejajar dengan usaha gastronomi global. Selain tidak menggalakkan penggunaan beg plastik, kami juga akan menghukum peserta sekiranya mereka gagal untuk mengekalkan kawalan yang sewajarnya ke atas sisa makanan mereka,” tambah Ivan Teo, Pengerusi Culinaire Malaysia.

Anda yang mempunyai minat dan penghargaan terhadap makanan yang enak dan cara penyediaannya dijemput ke pameran empat hari ini. Culinaire Malaysia dibuka kepada orang ramai dari 10.00 pagi sehingga 6.00 petang setiap hari mulai hari ini sehingga 22 September di Dewan 8, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Beli tiket masuk anda (berharga RM50) di tapak acara atau melalui pautan ini. Info lanjut ada di sini.

Baca kisah-kisah lain seperti ini di BASKL melalui pautan di bawah:

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites